NAMA:SITI NURAMALINA BINTI ISMAIL
NO MATRIK:201101044
NO MATRIK:201101044
KHUSUS:DIPLOMA KECANTIKAN DAN KESIHATAN
PENSYARAH:SIR JAMIRUL SINAIL
JENIS-JENIS NUTRIEN
Karbohidrat
Karbohidrat adalah salah satu nutrient yang penting kepada tubuh terutamanya dalam membekalkan tenaga.karbohidrat mempunyai tiga jenis gula ringkas yang boleh memberikan tenaga sementara iaitu monoksakarida,disakarida,dan polisakarida.manakala karbohidrat komplek boleh diperolehi dalam bentuk yang lebih besar seperti kanji,dan serat.Tubuh mendapatkan tenaga daripada sumber karbohidrat ini untuk menjalankan fungsinya.Karbohidrat komplek ini akan disimpan didalam tubuh manusia sebagai glikogen.
Fungsi Utama Karbohidrat:- Membekalkan tenaga menjalankan aktiviti kehidupan. Membekalkan tenaga haba untuk mengekalkan suhu badan manusia pada 36.9 Merupakan makanan sipanan dalam haiwan.Karbohaidrat dikelaskan kepada monosakarida,disakarida,dan polisakarida. Contoh monosakarida:glukosa,fruktosa,dan galaktosa.Disakarida juga dikenali sebagai gula kompleks. Contoh polisakarida:kanji,glikogen,selulosa.
JENIS-JENIS NUTRIEN
Karbohidrat
Karbohidrat adalah salah satu nutrient yang penting kepada tubuh terutamanya dalam membekalkan tenaga.karbohidrat mempunyai tiga jenis gula ringkas yang boleh memberikan tenaga sementara iaitu monoksakarida,disakarida,dan polisakarida.manakala karbohidrat komplek boleh diperolehi dalam bentuk yang lebih besar seperti kanji,dan serat.Tubuh mendapatkan tenaga daripada sumber karbohidrat ini untuk menjalankan fungsinya.Karbohidrat komplek ini akan disimpan didalam tubuh manusia sebagai glikogen.
Fungsi Utama Karbohidrat:- Membekalkan tenaga menjalankan aktiviti kehidupan. Membekalkan tenaga haba untuk mengekalkan suhu badan manusia pada 36.9 Merupakan makanan sipanan dalam haiwan.Karbohaidrat dikelaskan kepada monosakarida,disakarida,dan polisakarida. Contoh monosakarida:glukosa,fruktosa,dan galaktosa.Disakarida juga dikenali sebagai gula kompleks. Contoh polisakarida:kanji,glikogen,selulosa.



Protein
Fungsi terdiri daripada unsur karbon,hidrogen dan nitrogen.Sesetengah protien juga mengandungi sulfur dan fosforus.Unit asas molekul protien ialah asid amino.Protien terbahagi kepada dua,kelas petama adalah protien haiwan contoh sumber daging,ikan,telur,dan susu.protien kelas kedua ialah protien tumbuhan tidak mempunyai asid amino contohnya kekacang dan bijirin.
Fungsi Utama Protein[Image]
Membina sel-sel baru Memperbaiki tisu-tisu yang rosak Membina enzim dan hormone Menghasilkan tenaga apabila kekurangan karbohidrat dan lemak

Fungsi terdiri daripada unsur karbon,hidrogen dan nitrogen.Sesetengah protien juga mengandungi sulfur dan fosforus.Unit asas molekul protien ialah asid amino.Protien terbahagi kepada dua,kelas petama adalah protien haiwan contoh sumber daging,ikan,telur,dan susu.protien kelas kedua ialah protien tumbuhan tidak mempunyai asid amino contohnya kekacang dan bijirin.
Fungsi Utama Protein[Image]
Membina sel-sel baru Memperbaiki tisu-tisu yang rosak Membina enzim dan hormone Menghasilkan tenaga apabila kekurangan karbohidrat dan lemak

LemakLemak adalah sebatian yang terdiri daripada unsur karbon,oksigen dan hidrogen. Unit-unit asas yang membentukkan lemak dan minyak ialah gliserol dan asid-asid lemak. Lemak terbahagi kepada 2 jenis iaitu lemak tepu dan tidak tepu. Lemak tepu menangandungi asid lemak dengan bilangan atom,hidrogen yang maksimun tanpa sebarang ikatan ganda 2. Contoh sumber lemak haiwan,mentega dan mintak kelapa.
Fungsi Utama LemakSumber tenaga yang kaya. Membekalkan tenaga haba untuk mengekalkan suhu badan. Pelarut bagi vitamin-vitamin yang larut lemak iaitu A,D,E dan K.

Garam MineralGaram mineral ialah bahan tak organik yang diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk mengekalkan kesihatan badan. Unsur-unsur mineral yang penting kepada kita termasuklah kalsium,fosforus,besi,iodin,natrium dan fluorim.

VitaminVitamin ialah bahan organik yang diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk mengekalkan kesihatan badan dan melindungi badan daripada jangkitan penyakit. Semua vitamin adalah terdiri daripada sebatian karbon dan hidrogen,biasanya oksigen dan kadang kala nitrogen. Vitamin terbahagi kepada dua kumpulan iaitu vitamin larut air,misalnya B dan C. Vitamin larut lemak,misalnya A,D,E dan K.

AirAir adalah enting untuk fungsi-fungsi tubuh badan anda,termasuklah penghadaman,penyerapan,dan pengangkutan zat,perkumuhan,pengawalan,suhu badan,dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Tubuh akan kehilangan air sebanyak 11/2 hingga 21/2 sehari melalui air kencing dan sebagainya. Jangan tunggu sampai derhaga baru untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. Minum 6 hingga 8 gelas setiap hari.cecair didapati daripada minuman,sayur-sayuran,buah-buahan dan sebagainya.


Garam MineralGaram mineral ialah bahan tak organik yang diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk mengekalkan kesihatan badan. Unsur-unsur mineral yang penting kepada kita termasuklah kalsium,fosforus,besi,iodin,natrium dan fluorim.
VitaminVitamin ialah bahan organik yang diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk mengekalkan kesihatan badan dan melindungi badan daripada jangkitan penyakit. Semua vitamin adalah terdiri daripada sebatian karbon dan hidrogen,biasanya oksigen dan kadang kala nitrogen. Vitamin terbahagi kepada dua kumpulan iaitu vitamin larut air,misalnya B dan C. Vitamin larut lemak,misalnya A,D,E dan K.

AirAir adalah enting untuk fungsi-fungsi tubuh badan anda,termasuklah penghadaman,penyerapan,dan pengangkutan zat,perkumuhan,pengawalan,suhu badan,dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Tubuh akan kehilangan air sebanyak 11/2 hingga 21/2 sehari melalui air kencing dan sebagainya. Jangan tunggu sampai derhaga baru untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. Minum 6 hingga 8 gelas setiap hari.cecair didapati daripada minuman,sayur-sayuran,buah-buahan dan sebagainya.

Serat
Serat adalah bahan yang berasal dari se-sel tumbuhan yang tidak dapat dihadamkan atau hanya boleh dihadamkan sebahagian sahaja oleh manusia.serat membantu menghantar makanan menerusi usus dan mengeluarkan nya dari badan disamping mengekalkan sakuran penghadaman yang sihat. Makanan yang kaya dengan serat sangat penting untuk menangani masalah paras kolestrol yang tinggi dan mencegah sesetengah jenis kanser. Makan jenis ini juga dishorkan mengurang risiko beberapa masalah atau penyakit kronik seperti diabetis,penyakit jantung dan kegemukan(obesiti).

Tiada ulasan:
Catat Ulasan