Rabu, 20 Julai 2011

GIZI DAN NUTRIEN (Bab 6)

NAMA:SITI NURAMALINA BINTI ISMAIL
NO MATRIK:201101044
KOS:DIPLOMA KECANTIKAN DAN KESIHATAN 
PENSYARAH:SIR JAMIRUL SINAIL

keseimbagan(pola menu)

  • kepelbagaiaan boleh dicapai dengan mengambil diet yang menggabungkan kesemua kumpulan makanan dalam piramid makanan .di dalam setiap kumpulan makanan ,pelbagai jenis makanan yang diambil .makanan yang diambil seharian sepatutnya dipilih lebih banyak daripada paras piramid yang paling bawah,manakala paling sedikit daripada puncak piramid.ini membantu menjaminkan keseimbangan dalam pemakanan anda.keserdahanan harus diutamakan untuk mengekalkan daripada makan terlampau banyak.panduan piramid makanan menyarankan jumlah yang boleh dimakan dari setiap kumpulan makanan setiap hari untuk individu yang normal dan sihat.
imbangan pengambilan makanan dengan aktiviti fizikal
  • keperluan makanan ditentukan oleh umur,jantina,saiz badan dan aktiviti harian:
  • keperluan makanan akan berkurangan apabila usia makin meningkat.
  • lelaki amnya memerlukan lebih makanan berbanding wanita.
  • seseorang yang aktif dan melakukan pekerjaan berat ,ia memerlukan lebih banyak kalori.
  • keperluaan harian akan meningkat semasa mengandung,menyusu,pertumbesaran bayi,dan kanak-kanak remja.
pilih lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan 
  • bijirin penuh adalah sumber utama tenaga.bijirin dan hasil bijian banyak mengandungi  karbohaidrat kompleks,protien,vitamin,mineral,dan sedikit lemak.
  • mengandungi serat yang boleh mencegah sembelit.
  • kekacang dan hasil kekacang seperti dhal kacang soya,merah,hijau,tauhu,tempe,tauhu kering(pucuk)adalah sumber yang kaya dengan protien dan serat.



makan lebih buahan dan sayuran
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin,mineral,dan serat kandungan yang rendah lemak.
  • perlu ada buah-buahan dan sayuran setiap hidangan
  • makanlah pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran 

pilihan makanan rendah lemak dan kolesterol
  • lemak adalah sumber tenaga padat /kalori utama.
  • pengambilan berlebihan dan paras kolesterol yang tinggi boleh meningkatkan risiko penyakit jantung,stroke, dan obesiti
  • jumlah pengambilan lemak dan minyak boleh meningkatkan paras kolesterol dalam darah.
  • jumlah lemak yang diambil mestilah tidak lebih 30% daripada jumlah tenaga yang diperlukan.
lemak tinggi



lemak rendah


kurangkan pengambilan makanan berlemak
  • kurangkan makanan bergoreng
  • pengambilan tidak lebih 2kali seminggu
  • ditoskan sebelum makan
  • had makanan segera
  • hadkan snek berlemak
semasa penyediaan makan:
  • buang kulit dan lemak sebelum dimasak 
  • gunakan minyak sayur
  • elakkan menggunakan minyak kelapa
  • tidak melebihi 4 sudu makan sehari
  • tukar mayonis kepada jus limau nipis.
semasa memasak
  • rebus,bakar,panggang dan kukus daripada mengoreng
  • gunakan rempah ratus sebagai perasa
  • buang lemak berlebihan dalam sup/makanan
kurangkan pengambilan kolesterol
  • kolesterol dihasilkan dari makanan sumber haiwan dan juga dikeluarkan oleh tubuh badan kita mengikut keperluaan hariaan.
  • pemilihan makanan yang rendah kolesterol dan rendah lemak akan membantu merendahkan paras kolesterol dalam darah.
  • kawal pengambilan kolesterol:makan lebih banyak bijirin ,bijian, buahan dan sayuran
pilih makanan yang serdehana kandungan gula&garam

  • gula membekalkan tenaga kosong
  • pengambilan gula berlebihan boleh menyebabkan obesiti.
  • garam diperlukan oleh semua.pengmbilan berlebihan ada hubung kait dengan darah tinggi.jantung,stroke
cara mengurangkan pengambilan guladan garam makanan
kurangkan pengambilan:
  • makanan segera dan telah diperoes:makanan tin,burger dll
  • jeruk dan tinggi kandungan garam
  • perisa makanan
zat makanan utama yang terdapat dalam sayuran dan buahan
  • karbohaidrat kompleks
  • serat
  • vitamin khususnya A,C.E,K
  • galian termasuk kalium dan kalsium,zat besi,zink dan fosforas
faedah-faedah lain:
  • hingan ringkas dan segera
  • mengenyangkan dan penghilang haus
  • menghindar sembelit
  • merangsang sistem penghadaman
  • mengurangkan risiko beberapa jenis penyakit usus dan barah
panduaan memilah sayur-sayuran dan buah-buahan 
  • pilih buah dan sayur yang segar warnanya
  • buahan dan sayuran jenis bunga mestilah kelihatan cantik bentuknya dan keras
  • buah-buahan segar adlah ranggup ketika makan 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan